Skip to main content

Lipo nebo TT

Je pro mě lepší abdominoplastika nebo jen liposukce?

Věčnou otázkou všech klientů a klientek toužících po korekci břicha je, jestli je pro ně vhodnější abdominoplastika – tedy odstranění převisu břišního nebo pouze liposukce. Současná doba přináší možnost tyto dva výkony spojit v jeden a tím ušetřit čas při rekonvalescenci. Celá problematika operací břicha je však trošičku komplikovanější a nelze si představovat, že dokážeme v oblasti břicha a zad provést maximálně radikální liposukci a zároveň i maximálně radikální abdominoplastiku. Moderní abdominoplastika s liposukci se posunula ke kompromisnímu výkonu, který provede jen liposukci v takovém rozsahu a místech, abychom vytvořili nádherný reliéf břicha a zároveň odstraní jen tolik kůže na břiše, aby bylo možné dobré a kvalitní zahojení.

Liposukce břicha

Samotná liposukce břicha je metodou, která pouze odstraňuje objem tuku z oblasti, ve které se liposukce provádí. Sice existují přístroje, které slibuji i určité změny na kůži ve smyslu „scvrknutí“, ale tyto změny jsou relativně minimálně. I po standartní liposukci dojde k určité kontrakcí kůže a rozdíl mezi laserovou liposukcí, vodní liposukcí nebo ultrazvukovou liposukcí je skutečně minimální. V našem vlastním výzkumu, který jsme prováděli před 10 lety, jsme zjistili, že na komfort liposukce má v podstatě vliv jen metoda odběru. Jako nejlepším typem liposukce se nám tehdy jevila vibrační liposukce, kterou jsme dlouhodobě používali. V současné době se nám jako zásadnější kritérium pro výběr typu liposukce zdá zkušenost a zručnost operatéra a výběr správně tvarované a velké kanyly, která nepoškodí subdermální plexi na kůži břicha a tím zajistí dobré prokrvení všech částí břicha po radikálně provedené liposukci.

Abdominoplastika

Abdominoplastika samotná ve své standartní podobě je výkon, při kterém se odstraňuje kůže a podkoží z oblasti břicha. Rozsah výkonu je většinou od pupku po Venušin pahorek. V původních variantách abdominoplastiky byla jizva umístěna poměrně vysoko na břiše tedy v oblasti mezi pupíkem a Venušiným pahorkem. U moderního přístupu se snažíme jizvu dostat co nejníže, tzn. většinou těsně k pubickému ochlupení. Ale každé břicho je jinak tvarované a vyžaduje i jiný operační přístup. Vždy je nutné individuální posouzení a rozbor situace s klientem, abychom byli schopni přinést ten nejlepší výsledek po abdominoplastice, z kterého budeme mít oba radost.

Moderní přístup k estetice břicha

Jak bylo zmíněno v úvodu tohoto článku, současný přístup ke kosmetickým operacím břicha se za posledních 10 let radikálně změnil. Preferuji se kombinované výkony, tedy výkony, které spojují abdominoplastiku s liposukcí i za cenu ne radikálně provedené liposukce a ne radikálně provedené abdominoplastiky. I přesto jsou výsledky nádherné a nebál bych se tvrdit, že v současné době se abdominoplastika s liposukcí stala standardní součástí plastické chirurgii. Přesto stále platí moje tvrzení, že nejde provést radikální liposukce současně se radikální abdominoplastika. Nicméně díky velkému operačnímu zdokonalení v posledních letech, se velmi blížíme podobným výsledkům i při operacích břicha v jedné době.

A jsme rádi, že Vám můžeme nabídnout komplexní spektrum operací břicha od liposukce až po tzv. abdominoplastiku 360.