Skip to main content

Tvrdý nos

Tvrdý nos  je tvořený kostmi lebky. Dalo by se říct, že neexistuje operace jen tvrdého nosu, pokud nebudeme počítat operace po úraze nebo předešlé plastice. Rozdělení operací na operace tvrdého nosu a měkkého nosu je tedy spíše obrazné. Operace měkkého nosu nezahrnují "práci" na kostech, ale operace tvrdého nosu v 99% případů vyžaduje i korekci měkkých částí nosu.

Kosti tvrdého nosu tvoří tedy většinou něco navíc, co na nose nemá být. Hrbol na hřbetu nosu, který je třeba odstranit. Odstranění hrbolu ale není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Nosní kůstky jsou relativně tenké a pouhé snesení hrbolu na nosním hřbetě by zanechalo mezeru mezi okrajem jedné nosní kůstky, nosní přepážkou a druhé nosní kůstky. Proto potřebujeme nosní kůstky k sobě sklopit a tuto mezeru uzavřít. Abychom toho dosáhli, je nutné nosní kůstky uvolnit po stranách a tím se stávají volnými.

Proto potřebujete fixační dlahu po operaci, aby nedošlo k posunu těchto kůstek. Ale i přesto se občas stane, že se některá kůstka posune, např. neuvědomělým nočním pohybem. Na druhé straně existují plastičtí chirurgové, kteří tvrdí, že fixační dlaha není potřeba vůbec, že kůstky se udrží v pozici i bez dlahy. Tak odvážný já osobně nejsem, proto Vám minimálně na týden dlahu dám a podle stavu ji pak nosíte klidně i 14 dnů.

Po operaci na tvrdém nose se vždy probudíte s tamponádou v nose. Tu většinou odstraňujeme hned druhý den po operaci.