Skip to main content

Měkký nos

Měkký nos je vše, co je na nose pohyblivé a tvoří jeho oporu. Jsou to všechny chrupavky výjma nosní přepážky, které nos obsahuje. Pro plastického chirurga jsou zásadní 2 páry z nich. Prvním párem je chrupavky nosního křídla a druhým párem pak chrupavka boční.

Chrupavka nosního křídla Vám vytváří vlastní špičku nosu. Podle jejího tvarování je nos úzký, tlustlý, máte na nose bambulku nebo špičku příliš nízko. Chrupavky špičky nosu jsou připevněné na přepážce a jejich uvolněním můžeme dosáhnout posunu nahoru nebo dolů, jinými slovy Vám špičku nosu zvednu nebo snížím. Pokud se rozhodnete pro nos užší, pak lze tyto chrupavky více přiblížit, nebo naopak mezi ně vložit ještě nějaký materiál a špička se stane širší. Rovněž lze pracovat na ostrosti špičky.

Chrupavka boční je vlastně pokračováním nosních kůstek a při jejich uvolnění dochází i k uvolnění této chrupavky. Pokud se neprovede jejich ošetření, často dochází ke kolapsu vnitřní chlopně nosní a pak máte nad špičkou nos příliš úzký a často se při nádechu ještě více zužuje. Tento jev není raritní a stává se i zkušeným operatérům.

Ale jako každá chrupavka, i chrupavky nosní mají pamět a v průběhu hojení dochází k tvarovým změnám. Není to samozřejmě jen kvuli chrupavce, ale i pro jizvení v okolí, které způsobila operace, ale i tak se často v průběhu hojení začínají objevovat nedokonalosti.

Každá operace nosu by měla být dobře uvážená